ACADEMIA BANILOR
Cursa pentru fonduri UE
Febra fondurilor europene a început şi se pare că toată lumea încearcă să găsească o modalitate de a accesa oportunităţile oferite de programele de finanţare europeană pentru diferite tipuri de companii, inclusiv pentru start-up-urile şi IMM-urile din România. Principalul punct de atracţie este, desigur, faptul că o mare parte a acestui sprijin financiar se acordă sub formă de subvenţie, ceea ce înseamnă – fonduri nerambursabile. În aceste condiţii, este evident că, pentru a obţine un sprijin financiar atât de valoros, eligibilitatea şi capacitatea ta corectă de gestionare a finanţării trebuie verificate de toate entităţile afiliate, astfel încât acestea să poată fi sigure că sprijinul lor va fi direcţionat către canalele potrivite. La nivel practic, acest lucru rezultă în faptul că, odată ce accesezi sursele de informaţii pentru a afla cum să aplici şi care sunt posibilităţile de finanţare, vei afla curând că este foarte greu să înţelegi criteriile de eligibilitate, cine poate aplica, până la ce prag şi chiar care este programul care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale. Ca întotdeauna, soluţia este lucrul cu specialişti, sub forma unei firme de consultanţă care să sprijine şi să coordoneze procesul şi care să vă ajute să economisiţi timp şi bani, crescând în mod considerabil şansele de obţinere a finanţării.
de Osnat Peled, Mentor for Business Excellence,Director General Mentor Finance.
Alegerea unui consultant în fonduri UE
După ce admiţi faptul că trebuie să lucrezi cu un expert, următoarea provocarea va fi, bineînţeles, alegerea acestui specialist. Faptul că piaţa este supraîncărcată cu tot felul de companii, precum şi persoane fizice private, care oferă servicii de consultanţă în toate variantele de preţuri şi condiţii, poate fi foarte confuz.
În acest context, am ieşit pentru a căuta ajutor şi pentru a clarifica paşii necesari de urmat pentru obţinerea unei finanţări europene. Johannes Becker a fost Ataşatul Comercial al Ambasadei Austriei în România. El s-a îndrăgostit de ţară şi a decis să îşi continue drumul profesional în România înfiinţând firma Becker Consult, un butic de consultanţă specializat în accesarea fondurilor UE. Specialiştii Becker Consult pregătesc documentaţia pentru proiecte cu finanţare UE şi naţională, cu accent pe fonduri structurale şi scheme de finanţare dedicate pentru România. Johannes a împărtăşit cu noi din cunoştinţele şi experienţa în domeniul fondurilor UE.
Greşeli frecvente pe care le fac antreprenorii atunci când aplică pentru fonduri UE
Potrivit lui Becker, există mai multe greşeli tipice pe care antreprenorii le fac atunci când sunt în căutarea unei finanţări europene sau când încep efectiv procesul de aplicare. Mulţi potenţiali clienţi au idei neclare în ceea ce priveşte proiectul lor; destui dintre ei îşi doresc pur şi simplu să primească fonduri fără a avea o imagine asupra tipului de proiect pe care intenţionează să îl pună în aplicare. De obicei, acestea sunt companiile tinere, fără un profil clar.
Prin urmare: e important să ne gândim în primul rând la ceea ce ne dorim să facem, să înţelegem ulterior ce putem face în mod realist şi apoi să identificăm fondurile care ni se potrivesc. Legat de acest lucru, e bine de ştiut că lipsa de experienţă puternică în domeniul de activitate pentru care se cer fondurile UE va reduce considerabil şansele de obţinere a acestora.
Doar firmele care au cele mai bune şanse de a implementa cu succes proiectele vor primi fonduri, iar acest lucru necesită o anumită experienţă.
Este fezabil ce îmi doresc să fac?
O altă problemă este că, uneori, clienţii au tendinţa de a supraevalua cantitatea fondurilor pe care le pot primi. Fie planifică un proiect care este prea mare pentru nevoile lor reale, fie îşi iau libertatea de a interpreta criteriile de eligibilitate pentru a obţine ceva mai multe fonduri pentru una sau alta - ambele abordări sunt riscante.
Nu ar trebui să uităm niciodată că un proiect ar trebui să fie viabil, de asemenea, şi fără fonduri UE.
Proiectul trebuie să îşi demonstreze clar fezabilitatea chiar şi în absenţa totală a fondurilor UE. Prin urmare, ar trebui să fie de dimensiuni corespunzătoare - şi e totodată de reţinut că regulamentele programelor de finanţare nu pot fi interpretate.
Se tot aude că „Fondurile UE sunt doar pentru oamenii cu bani” - este adevărat?
Potrivit lui Becker, adevărul din spatele acestei afirmaţii este dat de faptul că e nevoie întotdeauna de cofinanţare pentru un proiect, iar companiile tinere şi mici au adesea dificultăţi în a obţine chiar şi un împrumut redus de la bancă.
În cele mai multe cazuri, companiile trebuie să fie profitabile pentru a fi eligibile.
„Sunt de acord că acest lucru creează un traseu cu drum închis; o companie mică, fără profit, va avea nevoia cea mai mare de sprijin cu fonduri UE, dar, de asemenea, i se va solicita întotdeauna cofinanţare, deoarece fondurile UE nu vor acoperi niciodată 100% din valoarea investiţiei. Pe de altă parte, lipsa profitului nu va convinge banca să aloce cofinanţarea necesară. Abordarea fondurilor UE nu este să ajute o companie care pierde bani ci mai degrabă să îl ajute pe cel puternic să devină şi mai puternic”, spune Becker
Fii pregătit – începe cu prima etapă
În orice tip de proces de finanţare, puterea şi slăbiciunea sunt întotdeauna în jurul pregătirii dosarului. Acelaşi lucru este valabil şi pentru fondurile UE, dar există mai multe modalităţi, chiar pentru o companie mică, pentru a se pregăti financiar pentru aplicarea la fonduri UE. În primul rând, aşa cum sugerează Becker, va trebui să înceapă cu o analiză adecvată a fluxului de numerar pentru a verifica dacă este capabil de a pre-finanţa şi co-finanţa o investiţie, precum şi de a supravieţui în cazul în care fondurile vor fi plătite mai târziu decât era aşteptat.
„Am văzut multe cazuri în care compania nu era pregătită să depună o cerere de finanţare deoarece aceasta nu avea nici cea mai mică idee legat de modul de gestionare a resurselor financiare proprii şi a lichidităţilor disponibile. Acestea sunt cazurile companiilor care clachează pe durata implementării unui proiect finanţat cu fonduri europene; aceste companii rămân efectiv fără bani în perioada de implementare”, adaugă Becker.
Asigură şansele finanţării
Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de dorinţa de a şti dinainte dacă firma va primi finanţarea sau nu. Potrivit lungului istoric de colaborări ale lui Becker, nu există, din păcate, nicio garanţie că un proiect va primi sigur finanţare. Chiar şi aşa, se pot face multe pentru a preveni eşecul, începând cu pregătirea atentă a documentaţiei necesare pentru depunerea cererii şi o preevaluare onestă a şanselor proiectului.
„Fii atent în a crede un consultant care îţi garantează 100% succesul, întrucât nu există aşa ceva… este foarte important să soliciţi o pre-evaluare a documentelor şi să primeşti un feedback profesionist şi onest în ceea ce priveşte şansele tale. “
Setează-ţi aşteptările
Relaţia cu firma de consultanţă aleasă poate fi crucială pentru succesul proiectului depus, similar cu lucrul cu avocatul şi contabilul, pe baza aceloraşi elemente menţionate mai sus.
Becker împărtăşeşte câteva sfaturi vitale în acest aspect, cum ar fi – consultantul trebuie să evalueze şi să îţi spună în mod onest care sunt şansele tale de reuşită. Odată ce ai fost de acord să începi colaborarea cu un consultant, trebuie să fii atent şi să verifici constant că acesta pregăteşte varianta de proiect pe care doreşti într-adevăr să o pui în aplicare şi nu varianta pe care îşi închipuie el că ţi-o doreşti. Aceasta este în cea mai mare parte o chestiune de comunicare. Cu cât aloci mai mult timp pentru a vorbi cu consultantul şi a-i răspunde în mod detaliat la întrebări, cu atât mai bun va fi proiectul rezultat. Asta înseamnă, desigur, că şi tu, clientul, va trebui să petreci poate mai mult timp pentru furnizarea de informaţii decât te aşteptai iniţial. Dar cu cât investeşti mai mult timp într-un proiect, cu atât cresc şansele de reuşită.
Deci, ne întoarcem la aceleaşi elemente – transparenţă, o bună comunicare şi o abordare profesionistă, la fel cum facem întotdeauna în orice tip de finanţare. De altfel, urmărirea acestor elemente va creşte cel mai probabil orice rată de succes în afaceri.
Vrei să ştii mai multe? Ai întrebări?
Fii alături de noi la Academia Banilor, participă la workshop-urile organizate periodic în cadrul Business Women Forum.
Toate informaţiile se găsesc aici: www.bwfr.org
Osnat Peled este Directorul Ge- neral şi fondator Mentor Finance – investiţii Private Equity. Mentor Finance este o companie de investiţii şi investitor strategic. Compania oferă investiţii de capital şi instrumente financiare unice pentru a obţine creşterea dorită şi a rezolva situaţii dificile, concentrându-se pe companii din toate părţile Europei. Mentor operează ca partener strategic de investiţii, asigurând investiţia necesară pentru companie, precum şi optimizarea structurii companiei pentru a maximiza strategia afacerii, procesul operaţional, opţiunile strategice, profitabilitatea şi durabilitatea financiară, care sunt elemente esenţiale pentru asigurarea creşterii.
Foto: Sebastian Moise Make-up: Monica Panait Şedinta foto a avut loc la Hotel Prince Park Residences Bucureşti *Articol apărut în Business Woman Magazine, ediţia 69
S-ar putea sa fiti interesat sa cititi urmatoarele articole -