top of page

ACADEMIA BANILOR 

 

De la Angajat la Antreprenor

 

​„…Am absolvit cursurile universitare fiind a doua din grupa mea când aveam 23 ani, am început imediat să lucrez într-o companie de servicii HR, am fost promovată de-a lungul anilor până ce am atins cel mai înalt nivel – Director HR. Salariul este bun, programul este convenabil, după toți acești ani am devenit specialistă în activitatea mea și aproape am devenit propriul meu șef… însă chiar dacă am reușit să îmi ating toate obiectivele profesionale, în ultimele luni am început să simt că toate acestea au devenit foarte plictisitoare. În curând voi împlini 40 de ani și am lucrat în domeniul HR pentru mai bine de 15 ani, însă chiar îmi doresc toate acestea cu adevărat? Am simțit că acesta ar fi momentul în care aș putea să îmi deschid propria afacere, însă apoi am început să fiu urmărită de foarte multe temeri – sunt suficient de bună? Voi avea succes? Dacă dau greș? Voi avea suficient de mulți bani încât să supraviețuiesc acestei aventuri? De atunci au trecut deja 6 luni și nici până în acest moment nu am reușit să iau o decizie”. (Cătălina, 39 ani, Manager HR în cadrul unei companii de telecomunicații).
de Osnat Peled, Mentor for Business Excellence,Director General Mentor Finance.

Mulți oameni visează să devină antreprenori. Ideea de a deveni „propriul tău șef”, de a-ți începe și de a-ți încheia ziua oricând dorești, de a-ți asuma în întregime meritele pentru propriul succes și chiar, de ce nu, de a deveni bogat(ă)… sunt cel mai frecvent întâlnite „pietre de hotar” pentru oricine plănuiește să își deschidă propria afacere.

 

Riscuri, temeri și momentul potrivit

În orice caz, în momentul în care suntem angajați și ne bucurăm de stabilitatea pe care ne-o oferă un salariu fix, mulți dintre noi devenim inerți și ne este teamă să facem următorul pas către antreprenoriat. Bariera poate fi: un mediu ce nu ne încurajează să ne asumăm riscuri, în cele mai multe cazuri fiind vorba de părinții care, la rândul lor, au fost angajați pe tot parcursul vieții lor (aceștia vor încerca să vă sugereze că „doar muncind din greu veți obține succesul”) sau de partenerul vostru, care este posibil să se teamă de o scădere a nivelului de trai sau de o pierdere a banilor, sau, câteodată, propria persoană – cea care nu poate lua această decizie eşti chiar tu…

 

Terenul comun pentru toate acestea este, pur şi simplu, frica. Temerile sunt cele ce ne împiedică să mergem mai departe. Câteodată, acestea își fac simțită prezența și din cauză că reprezintă un risc pe care suntem pe cale să ni-l asumăm, dar, în cele mai multe cazuri, aceste temeri sunt prezente din simplul motiv că NU ȘTIM. „Necunoscutul” generează stres.

Luarea unei decizii și trecerea de la a fi angajat într-o companie către antreprenoriat pot constitui într-adevăr un pas înfricoșător, însă în cele mai multe cazuri teama de necunoscut este cea care ne ține pe loc. Putem să abordăm aceste temeri prin simpla învățare și prin dobândirea de cunoștințe. Pentru că, în realitate, momentul optim pentru dobândirea acestor cunoștințe este exact acela când te simți stabilă din punct de vedere financiar și mental. Prin urmare, îți recomand cu tărie să îți dezvolți abilitățile antreprenoriale când încă ești angajată.

 

Din punct de vedere al managementului timpului, nu va fi ușor. Va trebui să găsești o cale prin care să continui să fii un angajat impecabil și în același timp să îți dezvolți afacerea până la nivelul în care simți că îți poți da demisia și că te poți dedica în exclusivitate noii tale afaceri. Aceasta înseamnă weekenduri, nopți și vacanțe în care vei lucra pentru a nu risca să îți pierzi actualul loc de muncă și pentru ca performanțele tale să nu aibă de suferit. Cu alte cuvinte: bine ai venit în lumea antreprenorilor! Lucrăm în timpul weekend-urilor, nopților și nu prea avem vacanțe… deci acesta va fi primul tău test referitor la managementul timpului, să faci față stresului și să continui să mergi înainte pentru a-ți duce visul la îndeplinire și pentru a urmări obținerea succesului.

 

Primii pași (de „bebeluș”)

„…îți aminteşti ideea pe care am avut-o în urmă cu câțiva ani despre pizzeria unde îți poți face singur pizza? Este o pizzerie unde îți faci singur plăcinta. Noi îți dăm aluatul, sosul, brânza... tu le frămânți, le lovești, le învârți în aer... pui deasupra topping-urile și o bagi în cuptor. Sună bine, nu?” (Kramer împărtășindu-și ideile vizionare despre o pizzerie, „Seinfeld” – episodul 91 – „Canapeaua”).

 

Se pare că există un antreprenor secret în fiecare dintre noi... Eu am un jurnal „secret”, unde scriu tot felul de idei trăsnite – unele dintre ele dezvoltate în cadrul unei afaceri, în timp ce altele vor rămâne secrete pentru totdeauna.

 

Atunci când ești pe care de a face primul pas, de a investi bani și de a-ți asuma anumite riscuri pentru a-ți pune în practică orice tip de idee de afacere, una dintre primele întrebări pe care ar trebui să o abordezi se referă la conceptul tău de afacere și la șansele pe care le ai să îl și implementezi.

 

La nivel științific, este foarte greu de prezis dacă afacerea ta va avea sau nu succes, și din cauza faptului că există mulți factori ce te pot duce spre succes sau eșec, printre aceștia numărându-se – sediile, concurența, prețul, valoarea adăugată, vizibilitatea și multe altele.

În orice caz, în foarte multe dintre cazurile pe care le-am întâlnit de antreprenori ce doresc să-și deschidă prima afacere am fost surprinsă să descopăr că mulți dintre ei nu luaseră în considerare foarte mulți factori înainte de a lua o decizie și mulți dintre ei nu își pregătiseră un plan serios de afaceri.

 

Dezvoltarea unui plan de afaceri nu îți poate garanta succesul, dar poate reduce considerabil riscul de eșec, prin simplul fapt că vei aduna la un loc informaţiile și îți vei asuma o datorie (față de tine însăți) să respecți întocmai anumite îndrumări. Conturarea unui plan de afaceri reprezintă prima ta „piatră de hotar” în vederea înțelegerii obiectivelor tale, studierii pieței, efectuării unui studiu de fezabilitate pentru ideea ta, cunoașterii concurenței, elaborării unui plan de marketing de bază, planificării fluxului de numerar si verificării sumei de bani pe care estimezi că o vei câștiga.

 

Un plan de afaceri bun este un plan pesimist-conservator, unde poți vedea o imagine clară care îți va permite să iei o decizie, prin urmare, ar trebui să îți dedici perioada de început pentru învățare și pentru transformarea viziunii tale de afaceri într-un plan bine pus la punct. Dacă nu știi cum să scrii un plan de afaceri, apelează la serviciile unui consultant, participă la un curs sau caută un partener care să te ajute să duci cu bine la îndeplinire acest obiectiv.

Referitor la temeri, un plan de afaceri coerent poate diminua în mod dramatic o serie de temeri nerealiste, însă totodată poate aduce în discuție noi întrebări, în special – chiar voi obține bani din afacerea aceasta?!

 

Planificarea fluxului de numerar și profitul

S-au spus multe despre diferite tipuri de motivație pentru a deveni antreprenor. Eu am propria mea viziune despre acest subiect, pe care poate mulți o împărtășesc (sau nu), dar care cu siguranță te poate inspira în drumul tău spre antreprenoriat: dacă nu urmărești obținerea unor venituri semnificative (însemnând chiar să faci bani din această activitate), îți recomand cu tărie să nu devii antreprenor.

 

Antreprenoriatul nu este o călătorie ușoară. Implică stres, managementul propriei persoane, o voință puternică și optimism fără limite. Provocările sunt prezente la tot pasul, iar mediul este în general dinamic și instabil. Cea mai mare compensație pentru acest stil de viață trebuie să se bazeze pe bani.

Toate acestea, bineînțeles, dacă nu ești un filantrop și alegi să deschizi un ONG, situaţie în care criteriile de alegere sunt diferite în luarea unei decizii.

 

Putem găsi o formulă prin care să determinăm dacă este cazul să ne dăm demisia sau să rămânem în continuare la actualul loc de muncă? Întrebarea mea se bazează pe faptul că am văzut mult prea mulți antreprenori care au decis să deschidă o companie, și-au dedicat viața pentru a o dezvolta, au riscat tot ce au avut… în condițiile în care planul lor de afaceri arată că profitul lor final va fi egal cu salariul lor actual. Îmi pare rău să o spun, din punctul meu de vedere, aceasta nu reprezintă o motivație pentru a deschide o afacere!

 

O motivație corectă într-un asemenea caz este ca (cel puțin) să îți triplezi veniturile actuale. Deci, dacă planul de afaceri nu o susține, este mai bine să regândești întregul concept. De ce triplu? Salariul de bază pentru a-ți acoperi nevoile, în plus o mică marjă pentru a putea investi în propria ta dezvoltare și, nu în ultimul rând, o mică economie pentru perioadele mai dificile.

 

Când te vei afla sub influența atâtor schimbări și când vei avea de înfruntat ani mai buni sau mai puțin buni, vei observa că anii buni, compensează, câteodată anii mai puțin buni, deci atunci când îți merge bine trebuie să îți meargă foarte bine pentru a rămâne în viață.

 

Acumularea de cunoștințe te va ajuta în drumul către îndeplinirea visului tău. Câteodată, această călătorie te va face să îți pui la îndoială conceptul de afacere, să îl modifici și să îl validezi din nou și din nou, până când vei obține formula potrivită. Doar atunci vei fi suficient de sigură să faci pasul de la angajat către antreprenoriat.

 

Nu ești singură! Alătură-te nouă la Business Women Forum Romania (BWFR) pentru un seminar special (3 cursuri & mentorat personal) – „De la angajat la antreprenor” – începând din luna Mai 2016. Locurile sunt limitate – poți găsi toate detaliile pe website-ul nostru – www.bwfr.org

 

Osnat Peled este Directorul Ge- neral şi fondator Mentor Finance – investiţii Private Equity. Mentor Finance este o companie de investiţii şi investitor strategic. Compania oferă investiţii de capital şi instrumente financiare unice pentru a obţine creşterea dorită şi a rezolva situaţii dificile, concentrându-se pe companii din toate părţile Europei. Mentor operează ca partener strategic de investiţii, asigurând investiţia necesară pentru companie, precum şi optimizarea structurii companiei pentru a maximiza strategia afacerii, procesul operaţional, opţiunile strategice, profitabilitatea şi durabilitatea financiară, care sunt elemente esenţiale pentru asigurarea creşterii. 

 

www.mentor-finance.com

Foto: Sebastian Moise  Make-up: Monica Panait    Şedinta foto a avut loc la Hotel Prince Park Residences Bucureşti   *Articol apărut în Business Woman Magazine, ediţia 69

 

S-ar putea sa fiti interesat sa cititi urmatoarele articole -

 

bottom of page