top of page

ACADEMIA BANILOR
Eu și reprezentantul meu bancar – o poveste de dragoste

Roxana era foarte emoționată. Tocmai semnase primul ei contract cu un client nou, prin care acesta se obliga să achiziționeze serviciile ei de consultanță pentru următoarele 12 luni. Ea a decis să-și deschidă propria companie și a început prin a-și face câteva planuri mari… închirierea unui birou, angajarea unei asistente personale și chiar cumpărarea unei mașini noi. Toate beneficiile pe care le avea înainte de a-și da demisia din corporația pentru care lucra, pentru a începe o afacere pe cont propriu. 

A doua zi după semnarea contractului, dis-de-dimineață s-a dus direct la bancă. Cristina, reprezentantul ei bancar, o cunoștea deja de 2 ani, de când îi gestiona contul bancar privat, pe vremea când lucra ca HR Manager pentru o mare corporație. Doar că acum Cristina o privea pe Roxana într-un mod diferit, aceasta nemaiavând un salariu fix pe care să-l primească lună de lună… Roxana a fost transferată către departamentul pentru IMM-uri, unde dosarul companiei sale a fost verificat și întreaga atmosferă era foarte diferită…
„Nu îmi venea să cred că nu pot primi un împrumut din partea băncii. Această bancă mi-a gestionat contul bancar în ultimii 2 ani, timp în care am putut primi tot ce mi-am dorit, însă acum este ca și cum aș porni din nou de la zero, nu pot accesa niciun fel de produs bancar pentru a-mi dezvolta afacerea.“ Roxana era frustrată întrucât nu știa care era calea pe care s-o urmeze de atunci înainte.

Gândește precum un reprezentant bancar!
 

Cum ar fi dacă ai avea niște bani pe care te-ai gândi cui să-i împrumuți, i-ai împrumuta Roxanei? Bineînțeles că nu! În același mod gândește banca ta. Aceasta caută să-și reducă riscurile și nu este interesată să se expună unor riscuri inutile. Fiecare client reprezintă un risc. Roxana, în cazul de față, reprezintă un risc foarte mare. Dacă lăsăm deoparte aspectul emoțional și ne axăm pe riscurile existente, va fi mai ușor să înțelegem modul în care băncile iau aceste decizii în momentul în care aleg cui să acorde împrumuturi și cui nu. 
 

Construirea unei relații

Bineînțeles că nu este vorba despre crearea unei relații „romantice“ cu banca, însă crearea unei istorii în cadrul băncii te va ajuta să poți accesa mai ușor orice tip de împrumut. 

Relația constructivă pe care o dezvolți cu banca îți poate oferi totodată și acces la produse financiare mai bune, chiar și la cele care nu necesită o garanție. Când banca observă că ai un flux durabil de numerar, venituri constante, când clienții te plătesc la timp, iar tu deții control asupra cheltuielilor, atunci va fi dispusă să îți ofere niste produse financiare diferite. De fapt, multe dintre băncile din zilele noastre au rezerve destul de mari de numerar (numite lichidități), pe care le pot oferi clienților sub formă de împrumuturi, însă în continuare sunt foarte reticente în a-și asuma riscuri.
 

Decizii esențiale atunci când alegi o bancă - Construiește un plan

Este important ca în momentul în care te întâlnești cu banca să oferi o declarație clară în ceea ce privește planurile tale. Dacă intenționezi să aplici pentru orice tip de împrumut, este important să construiești un plan clar cu banca în cadrul căreia dorești să îți deschizi contul bancar. În orice caz, trebuie să iei în considerare că banca își poate schimba decizia, chiar dacă tu îți respecți și îți susții planul. Prin urmare, este recomandabil să începi o astfel de relație cu mai multe bănci în același timp.
 

Verifică produsele 

Roagă-ți reprezentantul bancar să îți ofere toate opțiunile și produsele financiare disponibile pentru companii precum cea pe care tu o deții. Fie că ai un startup sau o companie ce există deja de ceva vreme, banca ar trebui să îți ofere diverse tipuri de soluții – linii de credit, credite pentru investiții, leasing, factoring… Este bine să verifici încă de la început care bancă are cele mai bune produse financiare și o flexibilitate mai mare în a-ți oferi acces la acestea.
 

Întâlnește – compară – negociază

Alegerea unei bănci este un pas extrem de important; prin urmare, este bine să te întâlnești cu cel puțin 5 bănci cu care te simți confortabil, să primești toate informațiile, să compari comisioanele pe care le practică, taxele și produsele și abia apoi să iei o decizie. Da, poți să și negociezi, însă va fi destul de dificil de negociat taxe și comisioane într-o etapă foarte timpurie a acestei relații cu banca.
Ca încheiere – urmărește-ți banca cu atenție! Dacă nu ești mulțumită, nu continua. Fii un client inteligent în cazul în care observi că lucrurile nu evoluează în direcția corectă și în concordanță cu planurile tale. Efectuează o verificare și orientează-te către o altă bancă! Băncile se luptă să își păstreze clienții într-un mediu extrem de competitiv. Acesta ar trebui să fie avantajul tău – folosește-l cu înțelepciune.

Ești interesată să afli mai multe? 
Alătură-te nouă la workshopul „Academia Banilor“ – 15 iunie 2017, 18:00-21:00 – „Eu și reprezentantul meu bancar – o poveste de dragoste“ face parte din activitățile dedicate femeilor de afaceri din România.  www.bwfr.org

Text: Osnat Peled (Israel), director general al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org) .

bottom of page