top of page

ACADEMIA BANILOR 

 

Relaţia Secretă Dintre Temeri Şi Business Development

 

By Osnat Peled, General director  - Mentor Finance (Private equity) & BWFR president.
O cunosc de peste doi ani, dar de data aceasta părea îngrijorată. „Ce te deranjează?”, am întrebat, iar ea…. “
mi-a răspuns imediat: „Mă gândesc de ceva vreme să deschid un nou serviciu în cadrul agenţiei mele de PR şi media relations. Cred că îmi va aduce noi clienţi şi îmi voi putea creşte profitul imediat, de la primul client… ” „Şi atunci, care este problema, de ce nu începi?” am întrebat-o. „Problema este că nu am nici cea mai mică idee dacă va funcţiona, nu ştiu dacă  pot  face  asta… mă simt groaznic.
 
(Adina, 32 de ani, owner al unei agenţii de PR care funcţionează de 8 ani)

 

 

 

 

 

Eu şi zona mea de confort

 

Să fii antreprenor este o sarcină pe care nu oricine o poate în- deplini, implică stres, self-management şi necesită un optimism nelimitat. Pe ciclul de viaţă al oricărui antreprenor, odată depă- şiţi primii doi ani, intri într-o zonă de confort în care ştii deja cash-flow-ul, ai deja câţiva clienţi de încredere, cu un venit clar, îţi cunoşti competitorii, ştii ce avantaje ai în faţa lor şi te simţi încrezător în ceea ce faci. Până aici e totul bine… nu? Ei bine, NU! Una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac antreprenorii este să se obişnuiască cu zona de confort, în condiţiile în care realitatea

 

demonstrează că nu există aşa ceva. Cum ştii că eşti prins într-o zonă de confort? Încearcă să răspunzi (sincer) la următoarele întrebări:

  • Mă întâlnesc cu noi potenţiali clienţi săptămânal?

  • Aplic noi strategii, din când în când, sau le folosesc doar pe cele cunoscute?

  • Am noi angajaţi în firmă?

  • Am aplicat în ultima vreme pentru vreun tip de investiţie financiară în companie?

  • Sunt la curent cu ceea ce fac competitorii?

 

Dacă răspunsurile de „DA” nu sunt majoritare, înseamnă că te afli într-adevăr în zona ta de confort, unde rezultatele pot fi devastatoare pentru business tău atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt.

Cât timp dormeai ….

 

În 2014, Nokia era una dintre companiile de top la nivel mon- dial în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei, avea 61,656 de angajaţi în peste 120 de ţări şi făcea afaceri în peste 150 de ţări, cu venituri anuale raportate de cca. 12.73 miliarde de euro în 2016. În timpul conferinţei de presă care a anunţat preluarea Nokia de către Microsoft, CEO-ul Nokia şi-a încheiat speech- ul spunând următoarele: „nu am făcut nimic greşit şi totuşi am pierdut.” Odată spuse acestea, întreaga echipă de management, inclusiv el, au izbucnit într-un plâns amar.

 

Ce s-a întâmplat cu Nokia? Cum au ajuns aici, când erau lideri globali de piaţă? Mai mult – cum de managementul lor nu a observat că sunt pe o pantă negativă? Răspunsurile conduc în acelaşi punct – Nokia a eşuat pentru că nu s-a schimbat. În timpul în care ei dormeau în zona lor de confort, competitorii investeau la capacitate maximă, iar atunci când s-au trezit, era deja prea târziu...


Cât timp tu dormi, te îndoieşti, eziţi, te răzgândeşti, altcineva urmează acelaşi drum şi merge mai departe. Este un fapt dovedit.
Să stai în zona ta de confort este, de fapt, cel mai mare risc la care îţi poţi supune afacerea.

Gândeşte ca Microsoft

 

Ne-am obişnuit să citim despre mega companii şi departamentele lor de Cercetare şi Dezvoltare (R&D). Majoritatea se gândeşte, poate, „Nu sunt Apple… nici nu am buget de R&D..."

Dacă ne uităm atent la una dintre cele mai interesante cercetări (realizată de Booz & Company), vedem ceva surprinzător. Datele arată că top 10 cele mai inovative companii, între care Apple, Google, 3M,GE, Toyota, Microsoft, P&G, IBM, Samsung şi Intel, cheltuiesc sute de milioane de dolari pe
R&D. Uitaţi-vă atent la poziţia în top şi la vânzări şi veţi fi şocaţi de această corelaţie: top 10 inovatori au rezultate financiare mai bune decât top 10 investitori în R&D.

Chiar dacă cifrele s-au schimbat, probabil, mecanismele s-au păstrat – cei care investesc mai mult în R&D vor genera vânzări mai mari. Nu trebuie să fii Microsoft sau Toyota pentru a implementa acest mecanism, însă trebuie să fii cinstit cu tine însuţi în primul rând – investeşti ceva în R&D?

 

Frica de necunoscut

 

 

Să revenim la Adina, owner al unei agenţii de PR de succes, aflată de 8 ani pe piaţă. Este, fără îndoială, în zona sa de confort, dar şi-a dat seama că are nevoie de o schimbare. Cu toate acestea, are o sumedenie de temeri. Temerile Adinei sunt, de fapt, normale. Ne temem, în general, de ceea ce NU ŞTIM.
Necunoscutul este înspăimântător şi ne provoacă gânduri negre -(uneori, nerealiste): O să pierd bani? Dacă eşuez? Dacă o să fiu bun şi ceilalţi vor copia ceea ce fac? Ce vor crede colegii despre mine? etc. Vrem să credem că doar cei care îndrăznesc reuşesc, dar aş dori să adaug că „doar cei care îndrăznesc în mod inteligent vor câştiga”. A şti să anticipezi riscurile, să-ţi alegi următorii paşi şi să-ţi construieşti o strategie adecvată, pe baza unui
plan inteligent de dezvoltare reprezintă cheia evitării celor mai multe greşeli şi a creşterii businessului.


În acest context, a şti cum este un instrument foarte puternic şi modul prin care ajungi aici este prin intermediul R&D, aşa cum ar trebui să facă orice business, mai mic sau mai mare, zilnic (da, zilnic, şi nu greşesc când spun asta!).

 

Mini-ghid de R&D

 

Fie că vrei să-ţi creşti nivelul de inovare sau doar să-ţi păstrezi poziţia de piaţă, următorii paşi sunt esenţiali pentru a evalua dacă eşti pe drumul cel bun:


1. Urmăreşte-ţi competitorii – atât pe cei mici, cât şi pe cei mari


2. Învaţă permanent – noutăţi şi trend-uri din domeniul tău


3. Alătură-te grupurilor de interes, participă la seminarii şi workshop-uri pentru a-ţi stimula creativitatea şi a-ţi lărgi reţeaua de contacte


4. Întâlneşte-te cu furnizorii şi strânge informaţii despre trendurile pieţei, din punctul lor de vedere


5. Board consultativ / consultanţă în afaceri – toţi liderii de piaţă lucrează cu specialişti şi consultanţi. Poţi face asta la nivelul tău de dezvoltare. Găseşte un cadru de lucru care să susţină dezvoltarea propriei afaceri


6. Fă o analiză comparativă – când vezi o idee interesantă… nu copia – gândeşte-te cum o poţi upgrada şi îmbunătăţi!


Inovaţia este o stare de spirit, o poţi atinge dacă dedici un minimum de resurse necesare; altfel, vei rămâne veşnic în zona ta de confort şi într-o vacanţă nedorită…

Osnat Peled (Israel) este Director General al Mentor Finance Private Equity Investments, expert consultant la Mentor Capital&Business Advisory
(www.mcba.ro) & Preşedinte Business Women Forum Romania (www.bwfr.org).

​​​​Foto: Sebastian Moise  Make-up: Monica Panait    Şedinta foto a avut loc la Hotel Prince Park Residences Bucureşti   *Articol apărut în Business Woman Magazine, ediţia 71

 

S-ar putea sa fiti interesat sa cititi urmatoarele articole -

bottom of page