top of page

ACADEMIA BANILOR 

Să facem afaceri –
unde sunt banii?

Unul din clienţii noştri a dorit să aducă un produs nou pe piaţă şi avea nevoie de fonduri pentru bugetul de publicitate şi marketing. Atunci când a abordat banca, persoana a primit răspuns negativ, în principal pentru că nu era pregătită, nu ştia ce să ceară şi nu putea furniza niciun fel de garanţie pentru a rambursa fondurile. Cu o analiză atentă, construită împreună, atenţie sporită asupra planului de marketing şi prezentarea creşterii activităţii am abordat o nouă bancă, care a fost interesată să o preia în calitate de client. Am negociat cu ei pentru a reduce cererea de garanţii şi dobânzi. Băncile vă vor prezenta întotdeauna dobânzi mari, care însă pot fi negociate şi reduse.

Fonduri prin investitori privaţi şi business angels

 

Putem aborda această cale în două moduri – investitori pe care nu îi cunoaşteţi acum (aceştia se numesc angels) şi investitori din cercul apropiat: reţea, familie, prieteni. Vă invit să testaţi acest concept şi să verificaţi câte afaceri au început cu sprijinul familiei, prietenilor sau al altor investitori privaţi; veţi fi surprinşi cât de multe sunt. Este natural ca cercul apropiat să fie mai puţin concentrat pe riscuri, însă investitorii privaţi sau business angels nu vă sunt „prieteni”. Ei vor cere un nivel înalt de implicare şi vor solicita să fie parteneri în compania dumneavoastră.

Găsirea unui business angel este o combinaţie de muncă, efort susţinut, dar şi… noroc! Business angels pot fi identificaţi prin abordare directă (în evenimente, prin e-mail şi întâlniri de networking) sau prin prezentare de către un terţ, care poate intermedia întâlnirea (în schimbul unui comision). O altă cale de a recruta investitori este de a aloca companii ce au un interes mare în serviciile şi produsele dumneavoastră. Câteodată clienţii mari pot prefera să vă devină parteneri, acest lucru reducându-le costurile şi conducând la un flux mai bun al afacerii lor. Riscul constă în aceea că ei trebuie expuşi la faptul că aveţi nevoie de investiţie… iar asta este un pic complicat, prin urmare este recomandat să fie făcută cu atenţie de către o a treia parte. Cât priveşte „factorul noroc” – ţineţi minte că oamenii norocoşi sunt cei care continuă să încerce.

Alocarea fondurilor din fonduri private equity

În ultimii ani a devenit o „dorinţă secretă” a multor antreprenori ce doresc să fie achiziţionaţi de un fond şi să devină milionari peste noapte. Trebuie să recunosc că este o fantezie minunată. În multe cazuri este şi realizabilă, însă doar pentru anumite tipuri de afaceri. Din acest punct de vedere este bine să cunoaşteţi fonduri private care investesc de obicei în afaceri existente, cu cash flow dovedit, clienţi şi cu nevoia de a creşte sau de a obţine controlul unei anume parte a pieţei. Fondurile vor deveni întotdeauna acţionare (minoritare sau majoritare, depinzând de garanţia investiţiei) şi de obicei cererea este de a fi implicaţi în activitatea zilnică a afacerii. Înţelesul practic este că afacerea nu va mai fi a dumneavoastră. Pentru mulţi antreprenori se potriveşte această soluţie, mai ales dacă vor să reducă partea lor şi să înceapă noi iniţiative.

Obţinerea fondurilor publice – fonduri UE / bănci dezvoltare / granturi

În România sunt câteva opţiuni pentru a primi împrumuturi şi granturi (împrumuturi nerambursabile) de la fonduri UE sau bănci de dezvoltare cum este BERD. Pe hârtie acestea sunt foarte atrăgătoare, câteodată nu sunt cerute garanţii. Provocările acestora sunt cunoscute – sumele sunt limitate, documentaţia este greoaie, procesul este foarte lung şi implică birocraţie prelungită.

În cele mai multe cazuri împrumuturile sunt oferite retroactiv, însemnând că trebuie mai întâi să faceţi investiţia şi, dacă fondul confirmă, primiţi banii în etape. Asta presupune că o bancă sau fondurile personale trebuie să vă sprijine pe parcursul procesului.

Şi surpriză… furnizorii dumneavoastră!

Un proprietar al unei fabrici mari dorea să achiziţioneze echipament pentru producerea de alimente. Verificase toate tipurile de împrumuturi şi leasing, până când i-am sugerat să discute cu furnizorul, o companie străină producătoare de echipamente. Împreună cu acesta din urmă am creat un împrumut mai bun care nu afecta cash flow-ul sau alte linii de credit. Am asistat de asemenea furnizorul în crearea unei structuri de împrumut pentru el prin banca sa. Compania furnizoare, fiind una internaţională de talie mare, are mai multe opţiuni pentru a oferi credite de furnizor pentru clienţii săi.

Deci unde sunt banii? Răspunsul este foarte scurt – sunt acolo, aşteptând investiţii bune şi se obţin în general combinând toate canalele. Calea spre obţinerea finanţării nu este uşoară, ci plină de provocări, însă este posibilă.

 

Osnat Peled, Director General al Mentor Finance (parte din consorţiul Mentor Group Holdings) este relocată în România din Israel. Având 19 ani experienţă de business, dumneaei a lucrat cu bănci, guverne şi companii de top, asistându-le în atingerea obiectivelor de afaceri, precum şi în recrutare şi finanţare. Mentor Finance oferă soluţii de finanţare pentru dezvoltatori, companii, antreprenori şi ONG-uri din toate tipurile de domenii. www.mentor-finance.com

 

 

Foto: Sebastian Moise  Make-up: Monica Panait    Şedinta foto a avut loc la Hotel Prince Park Residences Bucureşti   *Articol apărut în Business Woman Magazine, ediţia 63

S-ar putea sa fiti interesat sa cititi urmatoarele articole -

Dacă aş avea un dolar pentru fiecare dată când am fost întrebată „Cum pot obţine banii pentru afacerea mea rapid?”… mi-aş dori să pot oferi (inclusiv mie) o baghetă magică care creează scurtături şi deschide toate uşile. Realitatea este însă complexă, dar vestea bună este că banii chiar sunt acolo, caută mâini bune, câştiguri şi idei bune. Sunt multe feluri în care pot fi recrutate fondurile, puteţi alege o sursă sau mai multe (numită consorţiu). Cele mai populare surse sunt băncile, investitorii privaţi, fonduri equity şi fonduri publice.
de Osnat Peled, Mentor for Business Excellence,
Director General Mentor Finance
.

Obţinerea împrumuturilor de la bănci

 

Băncile oferă împrumuturi pe termen scurt, mediu sau lung oricărui tip de afacere, organizaţie sau persoană privată. Băncile din România au dezvoltat o abordare profesionistă şi primitoare. Ele oferă o scară largă de produse de finanţare – împrumuturi pentru IMM-uri, împrumuturi de investiţii, împrumuturi pentru echipamente, leasing, finanţare proiecte, finanţare imobiliare şi altele. Este interesant de notat că, în majoritatea cazurilor, chiar şi managerii de afaceri cu experienţă şi directorii financiari pot oferi şi alege câteodată soluţii greşite pentru nevoile lor de investiţii.

Asta se întâmplă din cauză că băncile în general tind să nu ofere informaţiile de care aveţi nevoie în mod „voluntar”, acestea trebuind să fie solicitate. Băncile sunt considerate a fi în poziţie de „zero risc” – asta înseamnă că vor cere garanţii pentru fiecare împrumut pe care îl oferă.

bottom of page