ACADEMIA BANILOR
Cum să aplici efectul „Vacanţa de vară” în afacerea ta
de Osnat Peled, Director General - Mentor Finance (Investiţie de tip Private Equity) & Preşedinte BWFR.
„Mă uitam la previziunea fluxurilor de numerar pentru următoarele 3 luni. Cifrele erau similare cu cele de acum 3 luni şi cu cele de acum 2 ani... mi-am spus: „nu se schimbă nimic, poate că asta e bine, am stabilitate, asta se întâmplă, probabil, din cauza pieţei, care este prea dură şi de aceea nu pot obţine proiecte noi.ˮ Mă întrebam: „este tot ceea ce pot face? Există vreo modalitate prin care să fac mai bine decât în prezent? Cum pot gasi răspunsuri care să mă ajute să schimb direcţia ultimilor 2 ani de activitate şi care să crească veniturile firmei? Sau poate că e bine să-mi spun că am atins maximul cu ceea ce pot să fac?ˮ (Alina, Designer Interior Independent, 36 de ani)
De-a lungul anilor, am întâlnit şi am lucrat cu mii de antreprenori de toate tipurile şi vârstele, din diverse industrii şi domenii de activitate. Mulţi dintre ei s-au obişnuit ca de ani de zile să-şi spună că o duc bine, că de fapt sunt atât de bine că au ajuns să creadă că sunt la cel mai bine… dar mulţi dintre au ei si-au împărtăşit sentimentele cu mine. Surprinzător, am şi învăţat că este OK să spui: „Nu sunt OK şi ştiu că pot mai mult, ştiu că pot mai bine decât ce pot acum.”
Recunoscând faptul că afacerea s-a împotmolit, asta este deja 50% din noua înţelegere. Adică, majoritatea dintre noi nu vrem să recunoaştem faptul că putem face mai mult, dar, atunci când recunoaştem, măcar nouă înşine, devenim atât de deschişi încât identificăm soluţii potenţiale, căi de dezvoltare sau doar surse noi de inspiraţie.
Totuşi, de-a lungul anilor, am întâlnit şi antreprenori care vor să crească însă au o listă de scuze. Oamenii nu crează soluţii pentru problemele lor însă crează o problemă pentru fiecare soluţie…
Simte-te liber(ă) să verifici dacă oricare dintre scuzele prezentate în listă face parte din rutina ta zilnică.
Punând degetul…
Primul pas este să ne întoarcem la obiectivele afacerii şi să evaluăm activităţile noastre pe termen lung, acolo unde aspirăm să ajungem. Obiectivele noastre neatinse – cele imediate cât şi cele pe termen lung. Pot să presupun, aproape cu certitudine, că fiecare „problemăˮ sau obiectiv neatins existent pe lista scurtă va fi definit de 2 factori diferiţi care se regăsesc, cumva, împreună.
1. Nevoia de investiţii suplimentare/ lichidităţile care permit creşterea
2. A face paşii profesionali corecţi spre dezvoltare, fără loc de greşeli.
Scuzele cele mai populare pentru care afacerea s-a împotmolit:
1. Sunt prea ocupat(ă) să mă gândesc la identificarea de idei noi
2. Lucrez atât de mult / Sunt singur(ă) în afacerea mea
3. Piaţa e dură / Criză / Nu sunt proiecte
4. Nu am bani să investesc în dezvoltare
5. Îmi place la scară mică, nu vreau să cresc
Efectul “vacanţa de vară”
Gândiţi-vă la elementele care se regăsesc in vacanţele dumneavoastră de vară – ce vi se întâmplă atunci când cerul este albastru senin, soarele străluceşte, dumneavoastră sunteţi fără griji, puteţi mânca & relaxa oricând vreţi, fără limite de timp pentru plimbările pe plajă, atunci când întâlniţi oameni noi cu care faceţi conversaţie la un pahar de vin, vedeţi locuri noi... acum haideţi să încercăm să folosim acelaşi efect în afacerea dumneavoastră, ca şi cum aţi fi „într-o vacanţăˮ, folosind exact aceleaşi elemente pe care le folosiţi în vacanţele dumneavoastră.
Filozofic vorbind, efectul „vacanţa de vară” poate aduce două posibile direcţii care vă pot ajuta la dezvoltare iar ele se bazează pe schimbări extreme pe care le puteţi aplica în afacerea dumneavoastră şi în dumneavoastră, exact aşa cum faceţi în vacanţă (fără frică!):
1. Mersul într-un loc nou pe care nu l-aţi mai vizitat niciodată = Mersul pe o cărare nouă, una la care nu v-aţi gândit până acum
2. Deschiderea către o cultură nouă şi extinderea viziunii = Deschiderea către noi parteneri în afacere şi extinderea viziunii dumneavoastră.
Poate că acum este momentul oportun de a trece de la filozofie la practică, aducând aceste elemente unice la viaţă.
Cum să o aplici în mediul de afaceri – Mersul pe o cărare nouă
În multe dintre cazuri, antreprenorii sunt obişnuiţi să facă acţiuni pe care să le repete atât timp cât văd că rezultatele sunt bune. Este greu de recunoscut faptul că se poate mai bine pentru că acest lucru cere schimbare, o schimbare pe care, în multe cazuri, nu prea ştim cum să o facem sau chiar şi ce anume să facem astfel incât să producem schimbarea.
Soluţia poate fi mai simplă decât ne imaginăm – angajarea unui Consilier de afaceri (Business Advisor).
Şi de ce este atât de greu pentru majoritatea dintre noi? De ce atât de mulţi o resimt ca pe un eşec personal?
Dacă este o practică comună pentru companiile de miliarde de euro, angajarea de consilieri de afaceri care să aibă o vedere neconvenţională, „înafara cutieiˮ, asupra organizaţiei şi să aducă un punct de vedere proaspăt şi profesionist în joc, poate fi o soluţie perfectă pentru orice afacere, inclusiv pentru a dumneavoastră.
Angajarea unui consilier de afaceri nu înseamnă că aţi eşuat, înseamnă că aţi dobândit abilitatea de a şti cum să obţineţi suport în afaceri şi cum să faceţi bani! Impulsul, cunoscut şi ca „momentul de trezire la realitateˮ, este de asemenea foarte important.
Uneori antreprenorii tind să ceară ajutor atunci când sunt deja in datorii imense iar afacerea are nevoie de o strategie de închidere a activităţii, nu de dezvoltare. Este mai bine să angajezi un consilier pe timpul creşterii sau al stagnării, în dorinţa de a o dezvolta, decât în moment de cădere. Totuşi, trebuie să o spun, chiar şi într-o perioadă negativă, când simţiţi ca s-a blocat, este întotdeauna bine să aflaţi ce anume poate fi făcut, nu aveţi nimic de pierdut, doar de câştigat.
Găsirea consultantului potrivit este o sarcină FOARTE grea şi, de cele mai multe ori, realizabilă prin recomandări. Există mai multe tipuri de consultanţi de business şi ar trebui să aveţi în vedere faptul că nu aveţi nevoie de un expert in contabilitate (probabil că aveţi unul) sau juridic (probabil şi aici sunteţi acoperiţi); de fapt aveţi nevoie de un expert in strategie.
Găsirea acestui tip de consilier nu este o sarcină uşoară. Piaţa este plină de mii de consultanţi şi mentori, fiecare dintre ei pretinde că le ştie pe toate şi că vede clar ce este de făcut. Pot da un sfat major în alegerea unui consilier de afaceri – să cautaţi combinaţia dintre experienţa în mediul de afaceri şi viziunea amplă a pieţei pe care acesta să o aibă, astfel incât să poată aduce suport real în dezvoltarea afacerii şi să poată depăşi obstacolele. Astfel de consilieri trebuie să facă dovada experienţei, nu doar în din perspectiva profesiei de consiliere ci şi din cea a gestionării efective a unei afaceri, fie în calitate de manager sau antreprenor. Acesta este elementul cheie în alegerea unui consilier de afaceri cu experienţă.
Cum să o aplici în propria afacere – Deschiderea către parteneri noi în afacerea dumneavoastră
Nu vă este uşor şi nu aveţi un statut uşor dacă deţineţi afacerea singuri. Poate vă spune ceva dacă aflaţi că statisticile la nivel global care compară afacerile de success care au un singur proprietar şi cele care se bazează pe parteneriate arată un rezultat definitoriu: majoritatea companiilor mici şi mijlocii (IMM-uri) care au success la nivel global sunt cele care se bazează pe parteneriate! Să împarţi greutatea în activităţile de afaceri are un efect direct asupra capacităţii de a avea succes şi a obţine creştere.
Din păcate, cultura de business din România arată că unicii proprietari deţin majoritatea. Nu este surprinzător faptul că, după statisticile internaţionale, multe dintre companiile din România nu-şi ating maximul de potential, exact din acest motiv.
În multe dintre cazuri, singura opţiune de a creşte afacerea dumneavoastră, mai ales dacă are potential extraordinar de dezvoltare şi o arată prin rezultatele deja obţinute, este să aduceţi parteneri în afacere, pentru a-i da un impuls de creştere şi mai mare. Astfel de parteneri, descrişi în termeni de know-how pe strategie de dezvoltare şi capacităţi financiare, pot fi propuşi de către investiţii de tip Private Equity şi investotiri Angel.
Majoritatea investitorilor vor fi capabili să vină cu lichidităţile necesare şi, în unele cazuri, vă vor sprijini în strategiile de dezvoltare care vor da impulsuri serioase de creştere a afacerii.
Cum să le combini pe amândouă?
De fapt, lucrul corect pe care să-l faceţi într-un astfel de scenariu va fi să alocaţi investitori care să vină cu lichidităţile necesare dar CARE SĂ ŞI aducă valoare adăugată în dezvoltarea afacerii dumneavoastră şi care să aibă şi rolul de consilier de afaceri.
Sunt multe beneficii într-un parteneriat cu aşa o entitate deoarece puteţi obţine opţiuni largi de acţiune de care nici nu eraţi conştienţi că există, cum ar fi:
-
Stabilirea obiectivelor de afacere la un alt nivel
-
Deţinerea de instrumente profesioniste şi abilităţi care să promoveze activităţile de business
-
Dezvoltarea întregului proces de operaţiuni şi activităţi
-
Folosirea, fiind la îndemână, a contactelor de afaceri pentru clienţi noi
-
Se ivesc noi strategii financiare – deschiderea către opţiuni noi pentru un posibil exit final sau partial
-
Investiţii financiare / linii de credit cu opţiuni variate
Şi multe altele…
După ce am analizat toate efectele pozitive, singura întrebare la care trebuie să răspundeţi este dacă sunteţi capabili, la nivel psihologic, să vă dezvoltaţi afacerea şi să urmăriţi etapele menţionate mai sus. Acceptarea responsabilităţii şi admiterea situaţiei înseamnă deja 50% din soluţie. Acum ţine de dumneavoastră să deschideţi calea…
Vă doresc o vară minunată şi productivă!
Osnat Peled este Directorul Ge- neral şi fondator Mentor Finance – investiţii Private Equity. Mentor Finance este o companie de investiţii şi investitor strategic. Compania oferă investiţii de capital şi instrumente financiare unice pentru a obţine creşterea dorită şi a rezolva situaţii dificile, concentrându-se pe companii din toate părţile Europei. Mentor operează ca partener strategic de investiţii, asigurând investiţia necesară pentru companie, precum şi optimizarea structurii companiei pentru a maximiza strategia afacerii, procesul operaţional, opţiunile strategice, profitabilitatea şi durabilitatea financiară, care sunt elemente esenţiale pentru asigurarea creşterii.
Foto: Sebastian Moise Make-up: Monica Panait Şedinta foto a avut loc la Hotel Prince Park Residences Bucureşti *Articol apărut în Business Woman Magazine, ediţia 71
S-ar putea sa fiti interesat sa cititi urmatoarele articole -